english

Meditatív jóga óra

2003 óta tanulom és gyakorlom a hatha jógát. A különböző testtartások (ászana) és légzőgyakorlatok (pránajáma) szerves részévé váltak életemnek, és hatékonyan segítenek az önismeret, a szeretetteljes önelfogadás és feszültségek kilazításának útján, melyek úgy gondolom, nélkülözhetetlenek az egészséges, harmonikus élethez.

Hogy a jóga áldásos hatását másokkal is megismertethessem, jógaoktatói képzésen vettem részt Gánti Bencénél, és jógacsoportot indítottam, melybe szeretettel meghívok mindenkit, aki közös gyakorlás által szeretne ismekedni a jógával illetve elmélyíteni a jógával és önmagával kapcsolatos ismereteit.

A gyakorlást relaxációval kezdjük, hogy a nap forgatagából megérkezve pár percre megpihenjünk, figyelmünket testérzéseinkre és a gyakorlásra összpontosítsuk.

Bemelegítő gyakorlatokkal lazítjuk az izületeket, s felkészítjük őket az összetettebb illetve erőteljesebb testtartásokra, ezt követően pedig az ászanák végzésével szisztematikusan erősítjük, lazítjuk, nyújtjuk a test izmait, inait, izületeit, frissítjük a vérkeringést, harmonizáljuk a mirigyek és a különféle belső szervek működését. Mindeközben kulcsfontosságú szerepet tulajdonítunk a légzés és a testérzések megfigyelésének, mert ezáltal tudatosíthatjuk hová és miként hat az adott gyakorlat, megismerjük, elfogadjuk és fokozatosan elengedjük testi korlátainkat, s egyúttal fejlesztjük koncentrációs képességünket.

Az óra utolsó szakaszában újra relaxálunk, ellazulva, megpihenve, majd általában néhány percig légzőgyakorlatot végzünk.

A gyakorlatokat 95%-ban az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha című jógakönyv alapján végezzük, mely a magyar nyelven elérhető jóga irodalomban egyedülállóan részletes gyakorlati kézikönyv.

A meditáció során Anapana meditációt gyakorlunk, mely légzésfigyelést jelent, lényege pedig a ki- és beáramló természetes légzés tudatosítása. Ez egy nagyon hatékony technika, és tulajdonképpen a Vipassana meditáció előkészítő és egyben kiegészítő gyakorlata. A meditáció első néhány percében részletes instrukciókat adok, elősegítve a gyakorlat helyes elsajátítását. A meditáció fakultatív, ingyenes, és lehet csak arra is jönni.

Jelenleg nem tartok jóga órát.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe a Satyananda jóga kurzusait, melyekről
bővebb infót a  http://www.satyananda.hu honlapon találsz.